Главното събитие на БезГраници през тази година е арт симпозиума. Освен пленера на художници и фотографи, събитието планира създаване и развитие на арт мрежа за визуални изкуства. Арт пленерът се провежда за четвърти път в рамките на форума и е подготовка за събитието през 2015 година, когато се очакват 120 участници от 30 държави: множество етно концерти, конференция за културна политика и арт мениджмънт на фестивални организатори и професионалисти.
На трети октомври 2014 от 18:30 ще се проведе официалното откриване с изложба на участниците във форума в галерия Актив Арт – Варна, а на 10-ти октомври от 17:30 ще се проведе церемонията по тържественото закриване на форума с изложба с картините и фотографиите направени по време на пленера в галерия Тихото Гнездо в Двореца – Балчик.
Арт форумът ще бъде представен в рамките на арт мрежа БезГраници в над 40 държави по света, като ще бъде популяризирано и мястото на провеждането – едно от най-красивите и артистични места в България – Двореца – Балчик. На 24 октомври по време на най-голямото изложение за музика и изкуство в света – Уомекс ще се проведе и специална презентация за черноморския регион и заслугите на форума БезГраници за осъществяването на голямо количесто трансгранични проекти които вече са реалност.