VI Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Пролетното издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи се завръща, а тазгодишното му мото е „Чети и откривай“. Шестото издание ни посреща в парка пред НДК от 29 май до 4 юни и в него деца и родители могат да се срещнат със съвременни писатели, да участват в множество литературни дискусии, четения и работилници.

В рамките на фестивала заедно се потапяме и честваме книгите и световете, през които ни превеждат те, като надникнем в тайнствата на тяхното създаване – от идеята, през написването и илюстрирането до това как ги четем и изиграваме.

Официалното откриване на фестивала е в 11:00 часа на 29 май, а само 30 минути по-късно започват и първите събития от програмата. Начало на международния литературен фестивал дава Яна Колева, с която отпразнуваме 160 години от рождението на Алеко Константинов в рамките на събитието На сърцето става леко, щом чуе името Алеко. В същия ден се срещаме с писателя Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, които са подготвили творческа работилница и представяне на тяхната книга H2O и тайната водна мисия. Закриваме първия ден в 18:30, когато имаме възможността да се срещнем с Юлия Спиридонова и да си купим новата ѝ книга Ножицата, в която авторката отваря прозорче към миналото, където всички можем да открием частица от себе си.

Във втория ден от фестивала събитията са две. От 11:00–12:30 заедно с Магдалина Ръжева от Детска архитектурна работилница имаме възможността да построим собствена азбука. В края на деня от 18:30–19:30 децата могат да се сблъскат с творчеството на Джордж Оруел, но представен по подходящ за децата начин. Със събитието ние честваме 120 години от рождението на Оруел, а Боян Тончев има нелеката задача да представи тези „приказки“ за тоталитаризма. В последния ден от май са предвидени три вълнуващи срещи с автори – Елиа Барсело с нейната книга Да сътвориш Франкенщайн, Петя Кокудева с Изобретенията на мечока Дърабъра и Слави Стоеви книгата му Мишо в замъка на цар Пишман.

Кулминацията на фестивала е в деня на детето, когато ни очакват повече от 5 събития. От 11:00 до 19:30 децата могат да участват в работилница за писма, уъркшоп Как се прави комикс или да научат как да пишат и говорят за книги – блогове, влогове и подкасти с Жюстин Томс. В същия ден има специална прожекция на Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи във Френския институт и няколко вълнуващи срещи с писатели и художници.

На 2 юни честваме две големи събития – 180 години от издаването на първата българска географска карта и 75 години от рождението на Сър Тери Пратчет.  Предпоследният ден от фестивала (3 юни) започва в 11:00 с литературна работилничка Грешки-смешки и продължава със среща с писателката Ваня Чернева и нейната книга Вая и вещиците. В същия ден във Френския институт честваме 80 години от издаването на любимата книга на малки и големи – Малкият принц.

На 4 юни закриваме фестивала с три събития. Сутринта от 11:00 се срещаме с писателя Емил Мохлов, който представя своята книга Съни и неговите случки без бодли. По обяд пък децата и младежите могат да научат малко повече за професиите в книгоиздаването от илюстратора Ясен Григоров, а край на фестивала даваме с литературен куиз за деца, който е от 14:00 до 15:00.

Събитията са с вход свободен. Цялата програма на фестивала откриваме тук, а събитията за възрастни в рамките на Пролетния панаир на книгата – тук.