24 през 2024 – класически български филми отново на кино

5 април 2024 - 5 юли 2024

През 2023 г. по повод 30-годишнината от учредяване на сдружението за управление на колективни авторски права Филмаутор бяха показани 30 български класически филма от техния оригинален носител кинолента в продължение на близо година. Поради големия интерес Филмаутор продължават инициативата с прожекции в петък вечер в кино Одеон.

Прожекциите бяха съпътствани със срещи на публиката  с авторите и представители на творческите екипи. В рамките на инициативата бяха отличени 30 автори с почетната статуетка на Филмаутор.

От 5 април тази година прожекциите на емблематични български заглавия се завръщат под наслов 24 през 2024. Мястото на прожекциите не се променя, то си остава Одеон, като те се провеждат в петъците от 18:00. Селекцията от класически български филми ни предлага букет от жанрове – драма, романтика, комедия, исторически и дори детски филми.

В програмата са включени заглавия като Топло, Оркестър без име, Басейнът, Сватбите на Йоан Асен, Тютюн, Войната на таралежите и много други. Заедно с всеки филм Филмаутор планирана да представи и творчеството на съответния режисьор с помощта на изтъкнати киноспециалисти, сред които са проф. Божидар Манов и доц. д-р Деян Статулов.

Откриваме проекта на  април от 18:00 с филма Козият рог, като вечерта е посветена на режисьора Методи Андонов.

Всички прожекции са с вход свободен за зрителите. Програмата с първите 12 филма гледаме тук.