Април с Кинематограф

Април е тук, а с него идват няколкото тематични филмови вечери на Кинематограф. Какво са ни подготвили майсторите на късото кино този месец, разбираме в следващите няколко параграфа.

Записки по съквартирантския живот

Първото събитие през април е озаглавено Записки по съквартирантския живот и ни очаква в Cine Grand Park Center на 10 април. С тази нова програма екипът на Кинематограф подлага остроумието ни, чувството ни за хумор и нервите ни на изпитание. Селекцията от филми в тази програма се залавя с нелеката задача да проучи що е това съжителство със съквартиранти. Кои са плюсовете му, но и кои са големите му предизвикателства – а някои от филмите биха ни подсказали за някои възможни позитивни решения на типичните проблеми между съквартиранти.

Акцент в програмата е Анюта на режисьора Мартина Троанска. Базиран на едноименния разказ на Антон Павлович Чехов, филмът ни пренася в Русия през XIX век. Докато Степан е погълнат от уроците по медицина, неговата съквартирантка Анюта се бори със самотата си и търси своето достойно място в неговия живот и в света въобще.

Политически трилър

Вие може да не се интересувате от политика, но тя се интересува от вас. Тази своеобразна епитафия е в центъра на програмата Политически трилър, изготвена от редакторите на Кинематограф. На 14 април в Бар Безкрай се впускаме във филмово пътешествие, което да разкрие някои (мръсни) тайни на политиката.

Започваме с един рядък български филм – Стопанинът на къщата. Лентата ни връща в протестното движение в София през 2013 година, когато желанието за промяна и чувството за справедливост се сблъскват с грозните аспекти на действителността. Режисьорът и сценарист Галина Георгиева и продуцентът Янчо Михайлов пристигат в киносалона за дискусия с публиката.

Още един акцент е анимационният документален филм Чужденецът на режисьора и сценарист Ани Антонова. Запознаваме се с историята на слона Сюлейман, който през XVI век извървява трудния път от Лисабон до Виена през Алпите за пет месеца. Филмът е направен от над 5000 рисунки с молив и съчетава различни исторически документи от онова време.

Преминаваме и през комична, но и опасна ситуация, случила се в задимена стая, където неформално са вземани съдбовни решения по времето на Втората световна война. Филмът прави интересни разкрития за действията на британското правителство по време на пандемията през 2020 г. В друго заглавие пък изследваме как планирането на големите градове в САЩ предпоставя до голяма степен расовото разделение и дискриминацията, които влияят на американското общество и до днес.

Изкуства: документално и късо кино

На 17 април в Клуб на пътешественика Кинематограф ни повеждат на едно пътешествие по света в търсене на автентични изкуства и историите на техните творци. С тази специална селекция от късо и документално кино си припомняме корените на изкуството и какво го разграничава от всичко останало.

Акцент на програмата е българският документален филм Прочути непознати, част от по-голяма поредица, посветена на 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков. Генков е сред знаковите личности в изобразителното изкуство през втората половина на XX век в България. Филмът изследва неговия колоритен бит и творчеството му, което се характеризира с ярка индивидуалност, поставяща контурите на съвременната българска живопис. Израснал във времена на социалистически диктат, той още приживе се разпознава като свободомислеща личност, непреклонна пред оковите на режима.

В програмата от филми гледаме още и продукции от Испания, Канада и Великобритания, в които се срещаме с изкуството на Салвадор Дали, чудото на архитектурата, майсторството на часовникарския занаят и други. Специален гост на събитието е режисьорката Боряна Пунчева.

Вода: документално и късо кино

Последната за месеца програма на Кинематограф ни очаква отново в Клуб на пътешественика, датата е 25 април, а темата е водата.

Тя не само е навсякъде около нас, но е и в нас, като съставлява повече над 70% от нашето тяло, което фактически означава, че човекът е преди всичко вода. Водата е единственият флуид на Земята, който при замръзване се разширява, вместо да се свива. Изследвания показват, че водата има и удивителното свойство да запаметява информация.

С българския документален филм Win2Win ние можем да научим много интересни факти около проблемите с разпространението на микрочастици пластмаса в околната среда. Филмът не само ни запознава с проблема, но и ни предлага решения. Друг български филм в програмата е Нагоре и през на Камен Стоянов. Това е филм, който прекрачва границите на реализма, без това да му пречи да ни покаже нещо доста реално. Всичко в него започва от пътешествието на кофа, пълна с морска вода, изкачваща се нагоре по стръмна скала, незнайно накъде.

Зрелищно, изключително красиво визуално, но информативно кино пътешествие по пътя на водата ни очаква с последната селекция на Кинематограф за месеца.