Ехо от Банско филм фест 2022

6 март 2023 - 8 март 2023
Уебсайт: banskofilmfest.com

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София. В рамките на три дни гледаме 9 филма, част от програмата на миналогодишното издание на Банско филм фест. Традиционната панорма Ехо от Банско филм фест включва част от наградените филми от фестивала и още няколко вълнуващи заглавия, които обещават много приключенски дух и екстремни емоции.

В отминалото 21-во издание на фестивала видяхме над 70 филма от 40 държави – най-добрите заглавия на тема алпинизъм, катерене, колоездене, пътешествия, приключения, парапланеризъм, екстремни ски и сноуборд. В рамките на програмата на Ехо от БФФ имаме възжможност да се насладим на филми от България, Полша, Испания, Австрия, Германия и САЩ.

Българската лента е и носител на награда УНИКА за най-добър български филм на Международния Банско филм фест 2022. Късометражният анимационен филм носи името Сантяго и е дело на Андрей Кулев. Вдъхновен от може би най-разпознаваната творба на Хемингуей – Старецът и морето, този филм разказва историята на едно неочаквано приятелство между едно дете и стар рибар.

Други акценти в програмата са испанския филм Пътуващото кино в Андите, който разказва за учител от Аржентина, който води екип на мобилно кино до най-изолираното училище във високопланинските долини. Гледаме и На добър час, поляци копродукция между САЩ и Полша, разглеждаща историята на петима полски студенти на ръба на зрелосста, които умело манипулират съветската система, така че да се озоват на експедиция с каяк в Америка. Във филма проследяваме тяхното двугодишно пътешествие, кулминиращо с рекордно първо спускане по-най-дълбокия каньон в света. Пълната програма следим тук.