Срещи на младото европейско кино празнува своето 10-о издание този юни

22 юни 2024 - 28 юни 2024

В края на месеца, между 22 и 28 юни, в София се провежда десетото празнично издание на Срещи на младото европейско кино – познатият и обичан фестивал, посветен на детската и младежката публика.

За първата си голяма годишнина организаторите Сдружени Арте Урбана Колектив са подготвили богата и наситена програма. Гледаме прожекции на специално селектирани филми с награди от някои от най-престижните международни кинофоруми, участваме в тематични дискусии и работилници и закриваме фестивала с оригинален киноконцерт, комбиниращ филми с музика на живо. Домакини на юбилейното издание са зала Славейков към Френския институт, залата на Чешкия център, Гьоте-институт и неговото лятно кино и Кино Кабана. Още тук споделяме, че и тази година входът към събитията е абсолютно безплатен, нужна е само резервация на този линк.

В следващите редове ви представяме някои от акцентите на тазгодишното издание на кинофестивала.

Още на 24 юни във Френския институт можем да гледаме премиерно за България носителя на Най-добър филм на програмата Giornate degli Autori на Филмовия фестивал във Венеция Вампир хуманист търси доброволец самоубиец. В него проследяваме историята на една необичайна тийнейджърка вампир, която отказва да се храни, защото не иска да убива хора.

Юбилейното издание на Срещи на младото европейско кино включва и специална късометражна програма, озаглавена Смелите деца, която се провежда на 26.06 от 13:00 отново във Френския институт. Чрез три късометражни филма на млади режисьори се пренасяме в три различни истории, които поставят граници – реални и въображеми – пред смелите деца.  Още същата вечер от 20:30 можем да гледаме и немския документален филм Майдегол, който ни среща с Разие, момиче с мечта да бъде професионален боксьор въпреки всички пречки пред нея заради афганистанския ѝ произход.

В програмата са включени и три филма, които представят предизвикателствата, пред които са изправени тийнейджърите: унгарският Обяснение за всичко на Габор Рейс с награда на фестивала във Венеция, португалският Вълк и куче и френският Най-лошите, показан на фестивала в Кан.

За най-малките зрители има специално курирана програма, на която те могат да се насладят на 27 юни от 11:00 във Френския институт. Хлапетата могат да гледат селекция от френски анимационни филми под наслов Магични животни и чудни истории. Очакват ни общо 6 кратки филма, в един от тях дракон внезапно се превръща в медийна звезда, а в друг дете се променя и твори чрез вълшебствата на музиката. Какви други приключения ни очакват, разбираме на 27-и по време на магическата филмова сутрин.

Грандиозният финал на фестивала е на 28 юни отново във Френския институт, когато можем да се насладим на специален киноконцерт В облаците, който се осъществява в партньорство с инициативата Синефония. Под звуците на музиката от квинтета Станислав Арабаджиев (пиано), Кристина Хинова (цигулка), Мартин Ташев (тромпет), Димитър Карамфилов (бас) и Васил Вутев (барабани) гледаме селекция от международно анимационно кино, в което главните герои се оказват в небето.

В юбилейната програма на безплатния кинофестивал тази година са включени още специални програми с прожекции и работилници за младежи, посветени на екологията, опазването на околната среда и климатичните промени.

Официалната Фейсбук страница на фестивала откриваме тук, а билети (събитията са безплатни, но резервацията е задължителна) можем да намерим на този сайт.