V Международен филмов фестивал „На брега“

2 септември 2023 - 9 септември 2023

Международният филмов фестивал На брега гостува в София от 2 до 9 септември. Кино, посветено на опазването на околната среда и водите, гледаме в Кино Кабана, на фестивала Реките на София, РЦСИ Топлоцентрала, Bar NOMO del arte и 100 стола. Програмата включва селекция от късометражни филми от цял свят, включително български. Някои от тях са отличени в най-престижните световни кинофестивали. В На брега филмите се състезават в няколко категории, като печелившите се определят от Вернис Клиер, Снежина Петрова и Майя Виткова-Косев.

Откриването на фестивала се състои на 2 септември в Кино Кабана с филма на Галина Д. Георгиева и Дечо Таралежков Кокичета в края на влака. В останалите дни гледаме чуждоезични заглавия като Когато забравиш юли от Босна и Херцеговина, израелския Приятелски огън и Голи мъже в гората от Австрия. Всеки ден филмите и домакините са различни, а програмата – разнообразна.

Фестивалът за първи път се провежда през 2018 г. в Царево, а на следващата година – в Созопол с основен фокус върху движението Zero Waste. За да не прекъсва своята дейност, по време на пандемията На брега организира онлайн филмов маратон. Последното издание от 2022 г. се провежда на екрана на Кино Кабана, като гостува и на фестивала Реките на София със селекция филми за опазването на водите. Прожекции през последните месеци има и в Yalta Art Room, галерия Субкултура, The Steps, бар Куче и куче и др.

През 2023 г. фестивалът обиколи Средногорието – гр. Копривщица, с. Антон, гр. Пирдоп, с. Челопеч и с. Чавдар. Турнето приключи с организацията на близо 50 доброволци, които да съберат боклуците по бреговете на язовир Душанци, чиято стена зае ролята на големия екран.

Следим програмата, за да разберем кои са останалите филми и събития от фестивала. Всички прожекции са с вход свободен.