Antistatic Festival: Повече от един танц

От 14 до 23 май в София ще се проведе 17-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Той стартира през април 2008 г. в София като първият форум в столицата с този профил, като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц “Номадска танцова академия” за популяризиране и развиване на съвременния танц и пърформанс в страните от Балканите, за да превърнат региона в един от неговите динамични центрове в Европа.

Като дългогодишен партньор на фестивала Гьоте-институт България поставя акцент с две гостуващи германски участия:

„РАДИКАЛНИ МАЖОРЕТКИ“, 14 май, 19:30 часа, Топлоцентрала, Зала 1

HIP PIECE, 15 май, 19:30 часа, Топлоцентрала, Зала 1

В програмата са включени и три лекции на Боян Манчев, Маргарита Доровска и Ангелина Георгиева, заедно с работно ателие на хореографа Джейсън Распильо в рамките на образователна програма „Без дистанция” 2024. Тя ще се проведе в залата за събития на Гьоте-институт България между 7 и 10 май.

Фестивалът стартира ударно с две представления на хореографи, познати на българската публика от предишни негови издания. На 14 май в зала 1 на РЦСИ „Топлоцентрала“ се завръща Зуфит Симон (Германия) с новата си продукция – представлението „Радикални мажоретки“, донесло ѝ номинация за престижната германска награда „Фауст“ през 2023 г. В него тя успешно трансформира формата на политически активизъм и протест “Radical Cheerleading” в неконвенционален танцов спектакъл, изпълнен с хумор и дълбочина, за да постави въпроса за какво си струва да се излезе на улицата днес.

На 15 май в България отново пристига нашумялото германското дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. След като в рамките на Романтичното издание на „Антистатик“ през 2017 г. двамата вдигнаха градусите до червено със своя „Романтичен следобед“, изучаващ хореографския потенциал на целувката, в Hip Piece те насочват вниманието върху „центъра на всички желания и съблазън, двигателя на танца“ в тялото, а именно ханшът и бедрата. На сцената се качват изпълнители с разнообразен опит в различни танцови техники  – от африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс през денсхол и различни стилове на хип-хоп до салса и туъркинг – които са посветени в изкуството на люшкане на бедрата. Чрез споделената им игра с усвоените движения и индивидуалната им интерпретация, представлението застава право в центъра на актуалните културни дебати за присвояването и притежанието, еротизацията и екзотизация, сексуалността и пола, политиките на идентичността и универсализма.

Образователната програма „Без дистанция” 2024 стартира седмица преди началото на тазгодишния „Антистатик“ с три лекции, които традиционно се провеждат в сградата на Гьоте-институт. Тя е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, в партньорство с Гьоте-институт България.

  • 7 май, 18:30 часаВЕЩЕРСКИТЕ ТАНЦИ. Политическа ритмика и физически контратехники /Лекция на Боян Манчев/
  • 9 май, 18:30 часаПЪРФОРМАНСЪТ И ТЯЛОТО ВЪТРЕ И ВЪН ОТ БЕЛИЯ КУБ. Време. Tекст, действие, жест и ритуал. Изиграване на субекта в съвременното изкуство /Лекция на Маргарита Доровска/
  • 10 май, 18:30 часаСТОЙНОСТТА НА ТАНЦА. /Лекция на Ангелина Георигиева/

За всяка от лекциите е необходимо предварително записване чрез форма за регистрация, линковете за която можете да намерите в събитието ТУК.

А на 20 и 21 май, между 10 и 14 часа, отново в сградата на Гьоте-институт България, предстои и работното ателие „Преоткриване на смислеността“ на белгийския хореограф Джейсън Распильо.

Чрез импровизационни и моментни композиционни инструменти и фрази сетивата стават отправна точка в едно многопластово търсене и създаване на връзки с това, което ни заобикаля. Да гледаме, да докосваме, да разговаряме, да чуваме, да си представяме – това е търсене на индивидуалност в рамките на колектива. Целта на Распильо е да насърчи движещото се тяло да придобива навици, да приема недостатъци и различни случки и по този начин да преоткрива сетивата си чрез учене, наблюдение и взаимодействие с другите и с непосредствената или въображаемата среда.

Вижте пълната програма на фестивала, както и възможностите за закупуване на билети, ТУК.