Хей, Ерик! Как си?
Супер, чаках да се обадите.

Ето ни. Поздравления за последния ти сингъл – Proper Education, ремикса на Another Brick in the Wall на Pink Floyd. Парчето стана голяма работа в България, разкажи ни как ти хрумна да го направиш, да се захванеш с толкова специална песен?
Ами всъщност в началото въобще не беше замислено като “новия сингъл на Ерик Придс”. Бях си го направил лично за мен, моя си версия. Това се случи в началото на 2006. И първите шест месеца си го слушах сам. Но после го пуснах на разни приятели и те много се изкефиха. Така че се свързах с бандата, няколко месеца по-късно те се съгласиха и официално пуснахме парчето.

Все още си спомняме и Call on Me, предишният ти успешен сингъл, който беше номер 1 в German Top 100 шест последователни седмици. Е, как ги правиш тези неща с хитовете?
Не знам, просто правя музиката, която искам да пускам в клубовете, това е. Няма формула за хитово парче, не бих могъл да седна и да напиша по поръчка хит сингъл. Някои просто се получават. Правя музика всеки ден, имам супермного записи, слушам, миксирам. Така става. И когато успееш да стигнеш до номер 1 или номер 2, чувството е върховно. Поне аз съм много щастлив, когато това се получи.

Роден си в Швеция и няма как да не те попитам за успеха на шведските банди и диджеи. Откъде идва магията?
Трудно е да се отговори на този въпрос. Но според мен е нещо такова: ако шведите си нямат нещо, те се оглеждат, следят какво правят останалите и след това си казват “ок, сега и аз ще го направя, но много по-добре”. Така е и в спорта, в изкуството, в науката дори. Не знам дали ме разбираш. Аз самият обаче си правя моите неща и не се опитвам да бъда някой друг. Не искам да съм новите Chemical Brothers или нещо подобно.

Иначе живееш и работиш на Острова, там как е?
Избрах Лондон, защото всички, с които работя, са тук – звукозаписните компании, мениджърите ми, всички. И това ми спестява много пътувания и губене на време. Много по-лесно е да живея тук. Не че в Швеция няма музикална сцена, не е така. Има, и то добра, но е много, много малка. Докато в Англия е огромна, има големи клубове, несравнимо е.

А така като следиш нещата там отблизо, дали се задават някакви нови вълни в денс музиката, имаш ли идея?
Така, общо, нямам представа какво се случва, знам аз накъде се развивам. На мен ми предстоят нови заглавия за лейбъла ми Pryda. Работя доста и върху издаването на мой албум.

Изпревари ме, тъкмо щях да те питам. И кога да чакаме албума на Ерик Придс в такъв случай?
Още не е готов, но към края на годината, нещо такова.

Е, ще почакаме. А вярно ли е, че се страхуваш да летиш със самолет?
О, никак не обичам да летя, направо мразя самолетите. Движа се само с влак, кораб, такива неща. И въобще пътуването ми, когато имам гиг някъде, си е голямо усилие. Защото става дълго и бавно.

Е, добре де, но така не изпускаш ли Щатите, Азия, Австралия? Не може да нямаш предложения за участия и там?
Всъщност наистина ми предстои турне в Щатите и Канада в края на годината. Предполагам, че ще стане така: с един презокеански полет и после в тур буса, хаха.

Леле, ти наистина се страхуваш. Aми до София как ще дойдеш?
Два дни по-рано ще участвам на един голям фест в Будапеща и ще идвам оттам. А то не е много далече, така че ще карам. Ще дойда с кола.

А след това веднага заминаваш за Нови Сад, има те в програмата на EXIT.
Точно.

Какво знаеш за EXIT?
Чувал съм ужасно много, и то все добри неща за този фестивал. Казват, че е едно от най-великите места въобще в света. С голямо нетърпение чакам тази дата.

А готов ли си със сет листа за 14 юли в Ялта? Колко дълго ще пускаш?
Към 2 часа, така мисля. За първи път идвам в България и наистина много се вълнувам как ще се получи. Интересно ми е какви сте като публика, как се забавлявате, как стават партитата при вас. Имам приятели българи, които живеят в Швеция, много готини хора.

А какво ще чуем?
Много зависи от публиката, но все пак мисля да са доста електронни неща. Не е точно електро, по-скоро прогресив електро. Опитвам се да пускам много различни стилове. Ще видите, само елате до клуба.

Там сме. И последно – рано е да ти честитим, но само няколко дни след партито в София ставаш на 31, нали? Ще има ли купон?
О, да. Връщам се в Стокхолм за рождения ден. Ще се събираме с приятели, аз ще съм диджей на партито, хехе. Яко ще бъде.