Изложбата „Невидима София“ се мести в The Mall

В продължение на четири дни Невидима София ни шепнеше подканващо от галерия Доза на улица Цар Самуил 52. Животът на дебютната изложба на Програмата не свършва тук – експозицията продължава да улавя духа на стара София в серия от черно-бели фотографии, този път в The Mall от 6 до 19 ноември.

Кадрите, заснети от Бони Бонев, Ваньо Димитров, Георги Андинов, Георги Величков и Никола Николов, вече могат да бъдат разгледани на ниво 1. Можем да комбинираме обичайното си посещение на търговския център с културно преживяване, което предизвиква посетителите да преосмислят разбирането си за опазването на архитектурното наследство на столицата и да почувстват порив за позитивна промяна в градската среда.

Въздействащите фотографии разкриват едно неподозирано лице на града, обикновено забулено в тъмнина. Именно в малките улички, в орнаментите по сецесионовите фасади, в обгърнатите в растителност задни дворове и сумрачните безистени обаче се крие онази светлина, която струи от културно-историческото богатство на София. Делата на големите български архитекти, творили в периода между Освобождението и Втората световна война, не се подчиняват на забравата, а сградите – еталони за изящество и висок естетически усет, не трябва да бъдат изгубени във времето.

Надали има по-подходящо място за подобен катарзис от The Mall. В рамките на изложбата минало и настояще се срещат, за да ни провокират към мисъл за по-добро бъдеще – бъдеще, в което старо и ново съжителстват в идеална хармония, доказвайки още веднъж, че времето не е нищо повече от човешко понятие.

Повечето от артистите не се занимават специфично с фотография на градска среда. Разнообразните им перспективи и ракурси формират цялостен поглед към един проблем, който все по-често започва да навлиза в общественото внимание. Всяка фотография е парченце от пъзела, а общата картина огрява онази София, потънала в сянка, за да разцъфне отново, видима, осезаема и жива.

Част от фотографиите от изложбата Невидима София са направени #withGalaxyS23 Ultra, с който улавяш епични моменти.