Разположен в сърцето на София, Националният археологически музей се помещава в Буюк джамия – една от най-старите запазени и до днес сгради на града, датираща от 15 век. Музеят представя експонати с изключителна художествена и научна стойност, открити на територията на българската държава – от най-ранните артефакти в Европа, свързани с първите следи от човешка дейност от 1.6 млн. г. пр. Хр. до 17 век (краят на Средновековието).
Впечатляваща е фигурата-съд, изобразяваща Богинята Майка, намерена край с. Мурсалево и датирана в ранния неолит, почти 6000 г. пр. Хр, както и гробните находки и съкровища от времето на траките, изложени в Трезора на музея. Сред тях са Вълчитрънското златно съкровище, бронзовата глава-портрет на Одриския владетел Севт III, златната маска на тракийски владетел и още ред шедьоври на античното ювелирно изкуство.
Експозицията включва още акценти от тракийската, елинската, римската, византийската, българската и османската култури, сред които и експонати от средновековната Българска държава и столиците Плиска и Преслав. Сред тях са златни и сребърни накити, каменен афиш – покана към жителите на древна Сердика за гладиаторски игри, глава от бронзова портретна статуя на римския император Гордиан ІІІ, единственото копие на един от най-известните паметници, свързани с формирането на българската държава – скалният релеф Мадарски конник и много други.

Музеят е единно цяло с Националния археологически институт, най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа и център на всички теренни археологически проучвания на територията на България.

Празнично работно време:
24 и 31 декември – 10:00-14:00
25 декември и 1 януари – затворено
Билети:
Стандартен билет – 10лв
Ученици и студенти – 2лв
Групи ученици, студенти, деца (над 10 души) – 1 лв
Родител/родители с деца до 16 години (групов билет) – 10 лв
Хора с физически увреждания и войници – безплатно

Дни с безплатни посещения:
Всеки втори четвъртък от месеца за пенсионери
Всяка последна неделя от месеца за всички посетители