Фестивал на китайското кино в България 2024 г.

17 май 2024 - 26 май 2024

През 2024 година се навършват 75 години от установяване на дипломатически отношения между България и Китай. По повод празника от 17 до 19 май и от 24 до 26 май в София се провежда Фестивал на китайското кино. Домакини са Домът на киното и Филмотечно кино Одеон. Планирани са прожекциите на общо 6 филма, които са подбрани в процеса на съвместната работа на специалисти в областта от Китай и България.

Откриваме фестивала в Дома на киното на 17 май с Назначаване на боговете – Част първа: Бури в Джаогъ. Филмът е базиран на най-известния класически фентъзи роман на Китай, Fengshenyanyi, трилогията е великолепен източен фентъзи епос, който пресъздава  продължителните митични войни между хора, безсмъртни и чудовища, случили се преди повече от три хиляди години. Откриването на фестивала започва в 18:30 с официална част, продължава с прожекция, а след края ѝ е предвидена Q&A част с Фей Сан, който изиграва главната роля в продукцията.

Гледаме някои от най-любопитните пълнометражни игрални и анимационни китайски филми от последните няколко години. Всички филми, част от програмата на фестивала, откриваме по-надолу.