Sofia Pride Film Fest 2024

4 юни 2024 - 15 юни 2024

По традиция през юни гледаме най-доброто от световното ЛГБТИ кино в рамките на Sofia Pride Film Fest. Тази година отбелязваме неговото 14-о издание, което е с домакин Дом на киното и се провежда между 4 и 15 юни.

Селекцията на фестивала за пореден път събира букет от филми, които са награждавани в някои от най-големите световни кинофоруми в Берлин, Венеция, Сънданс и др. За наградите на публиката се състезават 10 пълнометражни и 12 късометражни ленти от 4 континента, които по вълнуващ и оригинален начин разкриват за живота и трудностите на куиър хората по света и  у нас.

Откриването на Sofia Pride Film Fest е на 4 юни от 20:00 с Домакинство за начинаещи – македонското предложение за Оскар през 2024. Филмът на известния режисьор Горан Столевски разказва история, изследваща универсалните истини за семейството – както това, в което сме родени, така и това, което откриваме сами. Дита никога не е искала да бъде майка, но обстоятелствата я принуждават да отгледа двете дъщери на приятелката си, малката бунтарка Миа и непокорната тийнейджърка Ванеса. Следва борба на характери, докато трите отново и отново се сблъскват и се превръщат в неочаквано семейство, което трябва да се бори, за да остане заедно.

Кадър от Домакинство за начинаещи

Акцент в програмата на тазгодишното издание е и испанско-българската продукция Любен, която след успешно разпространение в Испания идва на фестивала за своята българска премиера. Дългоочакваният филм на режисьора Венци Костов ни намира в едно българско планинско село, сковано от предразсъдъци, където започва летен романс между две момчета от различни светове.

Виктор (27) има уреден живот в Мадрид с партньора си Хосе. Връща се в дома от детството си в България за погребението на дядо си и решава да остане за лятото. Докато се свързва отново с баща си и селския начин на живот, той неочаквано намира любовта в лицето на Любен, 18-годишно ромско момче.

Цялата програма на фестивала можем да открием надолу, а повече информация за фестивала и съпътстващите събития откриваме тук.