ACT фестивал за свободен театър 2023

20 октомври 2023 - 26 октомври 2023

Между 20 и 26 октомври посрещаме тринадесетото издание на ACT фестивал за свободен театър, което тази година преминава под мотото „Кой кого”. В рамките на седмицата публиката има избора да се потопи в света на съвременния театър с разнообразие от събития, които представят съвременната българска драматургия, преосмислена класика, съвременен танц, цирк, пърформанс, мултижанрови експерименти, импровизационен театър, реализирани както от опитни и познати лица, така и от дебютиращи артисти. Очаква ни програма с над 20 спектакъла във всички жанрове и форми на театъра.

Тазгодишното издание на фестивала се различава с това, че вместо да има отворена покана към артистите, поканата е отправена към пространства от свободната сцена. Те имат свободата сами да предложат селекция от пърформанси и пиеси, които да представят и да бъдат оценени пред жури и от софийската публика.

Откриването на фестивала е на 20 октомври на сцената на Дерида, където можем да видим Паметника на неизвестната съпруга на режисьорите Кристиан-Божидар Мюлер и Оливър Токташ. Пиесата разглежда темата за личността в контекста на постоянната миграция в Европа. В нея се докосваме до една немска провинция, представена от гледната точка на български емигрант.

В международната програма с фокус върху изгряващи артисти от целия свят можем да видим още две представления, чиято пресечна точка е Германия. На 21 октомври в Топлоцентрала гледаме Кога за последен път си правил секс на върха на на планина, а три дни по-късно на същото място се поставя и Можем и стенейки. Двата проекта продължават темата за причината за емиграцията, като предлагат две много различни гледни точки.

В програмата гледаме още номинираното за Икар представление Виктория на Йордан Славейков, представлението Морфин с награда Икар 2023 за дебют на режисьорката Кристина Беломорска, съвременния пърформанс на режисьорката Анна Данкова Оратория и още близо 20 други представления.

Фестивалът идва и с паралелна програма, предлагаща дискусии, презентации, прожекции и специални турове с обиколка на свободните сцени в София, както и панел с представяне на дигитален архив на свободната сцена. Отделно фестивалът е предвидил и няколко партита, за които тепърва предстои да научим посредством социалните мрежи на фестивала.

В рамките на изданието гледаме четири международни танцови филма. На 21 октомври в Дерида ни очаква филмов маратон с филма Нора, който разказва за танцьорка от Зимбабве и нейния творчески път. Продължаваме с израелския Дъщерята на художника на Маргарита Линтон и Янив Линтон и танцово късометражния филм RUBBERBAND. Ден по-късно гледаме  и документалния филм Движение (р)Еволюция Африка на режисьорите Джон Фрош и Ала Ковган, който разказва за историите на 9 хореографии.

Домакини на тазгодишното издание на фестивала са Сцена Дерида, Топлоцентрал, Ателие Пластелин, ХаХаХа Импро, Ж – стая за слушане на джаз, I AM Studio и Yalta Art Room.