Фестивал АEROWAVES 2023

27 октомври 2023 - 12 ноември 2023

В рамките на второто издание на Международния фестивал за съвременен танц AEROWAVES в Derida Stage гледаме близо 10 танцови представления от цял свят и почти толкова майсторски класове с всякакви специалисти на танцовото изкуство. Тази година освен вълнуващите танцови спектакли от Дания, Франция, Полша, Израел, Англия и др. ни очаква и специална прожекция на филм, посветен на създаването на платформата AEROWAVES.

Откриваме фестивала на 27 октомври със спектакъла за деца Давай!, който е колаборация между Люксембург и Франция.  Давай! е игра между две момчета, които се срещат, търсят се и се предизвикват чрез бойна хореография. С всяка нова игра те се опознават, контролират, надминават себе си. Спектакълът е дело на компанията Corps in Situ, с които можем да се срещнем отново и на следващия ден, когато ни очаква уъркшоп за професионални танцьори. 

На 28-и можем да видим Дните – танцов дует, измислен и изпълнен от известните финландски танцьори Мария Нурмела и Виле Ойнонен, които си партнират с прочутия английски хореограф и дизайнер Тео Клинкард.  Представлението се пренаписва на всяко място, където се изпълнява, като от премиерата му през 2018 то е обиколило целия свят. В дните преди представлението – 24, 25 и 26 октомври, Мария Нурмела е предвидила и уъркшопи за хора над 60-годишна възраст.

Сред акцентите в тазгодишната програма са и представленията Облаци и Лешояд. Израелското представление Облаци гледаме на 5 ноември, като в него стои единствено изпълнителят Даниел Едвардсън. Използвайки тялото и гласа си, черпейки вдъхновение от кабаретни представления и жанрове като клоунада и цирк, Даниел създава вълнуващо шоу. Идеята за Лешояд идва от стар тибетски мит за лешоядите, който говори за това ,че никой не е виждал тялото на починал лешояд. Когато лешоядът знае, че животът му изтича, той започва да лети високо към слънцето и се стопява в нищото. Идеята за скриване на слабостта и контролиране на края е свързана с гръцкия мит за Икар и Дедал. Човек, който имитира природата и се проваля.

Фестивалът продължава до 11 ноември, като тук може да видите цялата информация за ателиетата и уъркшопите, които са част от нея. Повече за всеки танцов спектакъл откриваме по-надолу.

Програма

Aerowaves на 25
Derida Stage
04 ноември: 19:30
Аз съм Алекс
Derida Stage
01 ноември: 19:30
Вярвам
Derida Stage
09 ноември: 19:30
Давай
Derida Stage
27 октомври: 19:30
Дните
Derida Stage
28 октомври: 19:30
Дом
Derida Stage
11 ноември: 19:30
Гладните
Derida Stage
30 октомври: 19:30
Лешояд
Derida Stage
06 ноември: 19:30
Облаци
Derida Stage
05 ноември: 19:30