Седем филма се борят за сърцата на младата публика в 28-ия СФФ

13 март 2024 - 31 март 2024

Остава малко повече от месец до 28-ото издание на София Филм Фест, който и тази година включва в програмата си специалната селекция СФФ тийн. За втора поредна година публиката в столицата може да гледа филми, близки до светоусещането на младите хора. По традиция след програмата са предвидени разговори с публиката за темите и начина, по който тези истории са разказани.

Българското участие в програмата е в лицето на втория режисьорски проект на Яна Титова – Диада. Филмът спечели редица награди, сред които и за най-добър младежки филм U18 в Котбус, връчена от студентското жури на изпълнителката на главната роля Маргарита Стойкова. Актрисата представя България в специалната програма на Берлинале 2024 – Европейски изгряващи звезди, а филмът се превърна в една от най-успешните български продукции за изминалата година.

В какво се превръщат мечтите? – пита актрисата Яна Титова във втория си социално ангажиран режисьорски проект Диада, вдъхновен от все още актуални ситуации от бита и действителността ни. Персонажът, който движи разказа на Яна, е ученичка от малък град на име Дида. Тя не се интересува особено от оценките и живее за следващия „лайк“ на постовете си в социалните мрежи, докато очаква блянът за нов живот заедно с емигриралата ѝ в Щатите майка да се осъществи. Загубила истинска връзка и с двамата си родители, тийнейджърката успешно бяга от реалността под маската на нахакана бунтарка, непризнаваща авторитети, която обаче се пропуква, щом Дида е изправена пред ултиматума да събере пари за самолетен билет за изключително кратко време или да се откаже от мечтата си завинаги.

Премиерата на новия филм на Мира Форнай Мими, който участва в миналогодишното издание на Берлинале, където взе Голямата награда на конкурса Generation Kplus, също е сред филмите в програмата на СФФ тийн. Историята проследява малката Роми (ролята е поверена на чаровницата Розмарина Уилемс), която търси своето папагалче на име Мими в гората край родния си град. Там момичето открива вълнуващи неща и среща хора, които са тайнствени и интересни – в очите ѝ се сливат реалност и фантазии. Творчеството на Форнай е познато на публиката на СФФ, която през годините е имала възможността да гледа нейните Моето куче Килър и Cook, F**k, Kill.

„Мими“ на Мира Форнай

Грузия и Германия се включват в програмата с филма Когато си на 17 – пълнометражния дебют на сценариста, режисьор и продуцент Гиорги Микадзе, който разказва за романтичното увлечение на едно 17-годишно кюрдско момче. Докато той изследва мрачните кътчета на гетото на Тбилиси заедно с приятел, който продава наркотици, животът му поднася неочаквана изненада. Филмът има своята световна премиера в рамките на фестивала.

Представян вече в програмите на Торонто, Варшава и Ел Гуна, Египет, новият филм на Хана Слак Нито дума (Германия – Словения – Франция) пресъздава драматичните отношения в едно семейство. В малка къща на един изолиран остров майка и син трябва да се научат да говорят помежду си, ала недоразуменията се умножават,  предположенията се превръщат в подозрения и когато една буря прекъсва връзката с цивилизацията, напрежението става нетърпимо и дори опасно.

„Нито дума“ на Хана Слак

В програмата влизат и дебютният филм на Каталин Молдовай – Без въздух. Провокативната драма с усещане за трилър, чието действие се развива в Унгария, разказва за гимназиална учителка, попаднала в ситуация на безизходица. Ани (учителката) е атакувана с оплаквания от възмутени родители заради това, че е препоръчала филм на своите ученици.

В рамките на СФФ тийн гледаме още и представената за първи път във Венеция украинско-нидерландска копродукция Винаги и завинаги на Ана Бурячкова, удостоена с наградата за най-добър филм в Котбус в края на 2023 година. Филмът разказва за бунтовни млади хора, които растат в Киев в края на ХХ век и се опитват да открият любовта, сексуалното пробуждане и някои жестоки игри, в които никога няма истински победител.

„Екскурзия “ на Уна Гуняк

Последното заглавие, което влиза в програмата, е копродукцията между Франция, Босна и Херцеговина, Норвегия, Хърватия и Сърбия Екскурзия – пълнометражен дебют на родената в Сараево Уна Гуняк. Историята разкрива  драматичните обрати, които настъпват в живота на една тийнейджърка – с привидно  невинни лъжи тя си навлича осъждане и всевъзможни очаквания от околните,  робуващи на обществени догми и предразсъдъци.

София Филм Фест се завръща за 28-и път от 13 до 31 март.