„Поглед към другия“ – киноразкази срещу стереотипите

Гьоте-институт България, Арте Урбана Колектив и Филмотечно кино „Одеон“ обединяват сили, за да представят специална поредица от най-новите европейски заглавия на игрални и документални филми. Общото между тях е, че ромите са автори или активни участници в създаването им. 

Серията от прожекции е озаглавена Поглед към Другия и ни очаква от 11 до 15 април в Одеон. Освен игрални и документални филми програмата включва и късометражни продукции и следпрожекционни дискусии. Куратор на програмата е Радмила Младенова, която е научен сътрудник към Центъра за изследване на антициганизма към Катедрата по история на Хайделбергския университет.

Какви ли щяха да са киноисториите за ромите, ако хората от тези общности имаха възможност да са автори на собствения си образ? Ако те пишеха сценариите, ако те режисираха сцените във филмите и избираха ъгъла, под който да ги заснеме камерата? Това са основните въпроси, чиито отговори търсим в рамките на тези филмови заглавия. Подбраната селекция е с най-добрите продукции от европейското кино от Франция, Португалия, Германия, Швеция, Румъния и др.

Повече от половината заглавия са режисирани от роми или от представители на други малцинства или от жени. С други думи – филмите се задвижват от поглед, който е чувствителен към социалните неравенства и злоупотребата с власт. На преден план е изведен приносът, който героите имат за своите общности, както и борбата, която водят срещу наложената им отвън стигма.

Откриването е на 11 април от 18:00 с програма от късометражни филми, като след нея ни очаква дискусия с Теодора Крумова и Деян Колев от Център Амалиле, а след нея от 20:00 е планирана и прожекция Безсмъртната жена на Роз Мортимър.

Пълната програма можем да открием тук.