Международен театрален фестивал Варненско лято 2023

1 юни 2023 - 10 юни 2023
Уебсайт: viafest.org

Театралният фестивал ще се проведе за 31-и път във Варна от 1 до 10 юни, а в програмата му са включени селекция от едни от най-открояващите се спектакли от българския театрален афиш, световен театър, улични спектакли и сателитна прожекция.

Тази година българската селекция откроява от актуалния театрален афиш осем спектакъла, които демонстрират стремеж към високо художествено ниво, театрално майсторство и интерес към значими теми.
Народният театър гостува с авторския спектакъл на словенския режисьор Йерней Лоренци – Орфей, определен от критиката за водещото събитие на настоящия театрален сезон.

Орфей

Театър Българска армия се включва в програмата с музикално-театралния спектакъл Представление и половина с режисьор Стоян Радев и по текстове на действащите лица – всички четиринайсет актриси от трупата на театъра. На варненска сцена ще гостуват още постановките Чест (театър 199) на Ивайло Христов, Укротяване на опърничавата (с участието на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева) на Стайко Мурджев и Дебело прасе по провокативната пиеса от съвременния американски драматург Нийл Лабют (с Койна Русева и Анастасия Ингилизова).

Чест

Сред акцентите в програмата на фестивала са още най-новата постановка на Явор Гърдев Това не го казвай, по текст на номинираната за френската театрална награда Молиер авторка Саломе Льолуш. В ролите влизат Захари Бахаров и Теодора Духовникова.
Варненският драматичен театър също се включва в селекцията с новия си спектакъл по Ибсен – Юн Габриел Боркман на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля.
Фестивалът възстановява и представянето на български спектакли с превод на английски език под формата на театрален шоукейс, организиран съвместно с фондация Арт офис. Той е насочен към специално поканени международни специалисти с цел популяризиране на българския театър извън страната. Акценти в програмата Шоукейс са спектаклите Коприна на Пловдивския театър с режисьор Диана Добрева и Дишай на Театрална работилница Сфумато с режисьор Марий Росен.
Докато изчаква сцена Филиал към Драматичния театър да излезе от ремонт, фестивалът пренасочва част от международната си програма от сцената към площада. Тази година ще можем да да се насладим на завладяващи улични спектакли от Чехия.

Коприна

От програмата NT Live, която показва на киноекран най-доброто от британския театър, ще можем да гледаме театралния дебют на Емилия Кларк (Игра на тронове) на лондонския Уестенд в нова версия на Чайка от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд.

Чайка


Съвместно с музикалния фестивал Варненско лято форумът продължава да реализира програмата Интермецо. Тази година тя включва концерта Джазът пее на български, испанския фламенко спектакъл Страст, с който на 10 юни театралният фестивал се закрива, за да се завърне отново на 23 юли с театрално-опернатаи продукция Адска комедия със звездното участие на Джон Малкович, сопрано изпълнителките Чен Райс и Сузане Лангбайн и престижния оркестър за класическа музика Виенска академия.

Адска комедия

Освен театрите на живо, програмата на фестивала тази година включва 5 други заглавия, които можем да гледаме онлайн на платформата на Варненско лято, със свободен достъп. Пълната информация и програма следете тук.

Програма

Приказка
Площад Независимост
01 юни: 12:00 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Пънк Шоу Пропан
Площад Независимост
01 юни: 21:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Трите феи
Държавен куклен театър Варна
01 юни: 11:00 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Посетителите
Площад Независимост
02 юни: 21:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Дебело прасе
Художествена галерия Борис Георгиев
04 юни: 17:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023), 20:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Душа: Пробуждане
Площад Независимост
04 юни: 21:45 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Дишай
Държавен куклен театър Варна
05 юни: 17:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023), 20:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Орфей
Драматичен театър Стоян Бъчваров
05 юни: 19:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Свободно падане
Художествена галерия Борис Георгиев
06 юни: 19:30 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Да яздиш облак
Топлоцентрала
04 юни: 19:30
Държавен куклен театър Варна
07 юни: 18:00 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)
Непоносимо дълги прегръдки
Художествена галерия Борис Георгиев
08 юни: 19:00 (Международен театрален фестивал Варненско лято 2023)